Ga je renoveren, verbouwen of ga een stuk aanbouwen? Je hebt de keus gemaakt voor een mooie luxe eiken houten parket vloer in visgraatmotief. Enige voorbereiding is daar wel voor nodig. Je bent lang bezig geweest om jouw droomvloer uit te zoeken en daar ben je zuinig op. Laat je goed adviseren over de ondervloer. Niet elke ondervloer is geschikt voor eiken houten vloeren of geschikt voor de ondergrond die er ligt. Heb je een betonvloer of is het hout wel of niet geïsoleerd? Kijk dat goed na en geeft alle informatie door bij het kopen van je ondervloer.

Hier alvast een aantal richtlijnen waar je rekening mee moet houden, en mocht je de vloer door ons willen laten leggen dan komt het helemaal goed.

Vocht en temperatuur

Heeft u te maken met een koude of vochtige ondervloer, zoals bij een benedenwoning of begane grond, dan heeft u altijd een ondervloer met vochtscherm nodig. U kunt uiteraard ook een ondervloer zonder vochtscherm kiezen, maar dan moet u wel eerst een vochtfolie op de vloer leggen voordat je de ondervloer erop legt. Wij adviseren op de begane grond altijd een vochtfolie te gebruiken, omdat er tussen de koude ondervloer en de houten vloer condensvorming kan ontstaan door temperatuurverschillen.  

renoveren ondervloer

Staat van de ondervloer

Uiteraard is het ook belangrijk om eerst goed naar de staat van de ondervloer te kijken. Is de ondervloer namelijk onregelmatig met veel gaten en bulten dan heb je een dikkere ondervloer nodig, als wanneer de ondervloer glad en gaaf is. Heeft u bijvoorbeeld een gladde betonnen ondervloer dan volstaat een universele 2 mm ondervloer al. Hoe slechter de vloer hoe dikker de ondervloer moet zijn. In de meeste gevallen volstaat een 5 of 7mm Softboard. Let wel, als een vloer in extreem slechte staat is, of afloopt dan kan het in sommige gevallen nodig zijn om een vloer eerst te egaliseren, dat kunt u dan beter door een erkend bedrijf laten doen, omdat dit niet makkelijk is, en een hoop ellende kan veroorzaken als dit niet goed gedaan is, en de vloer er achteraf toch uitgehaald moet worden, omdat het egaliseren niet goed gedaan is.

Geluidseisen

Bent u opzoek naar een ondervloer welke het geluid goed dempt dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Reducesound 3mm. Deze ondervloer is TUV gecertificeerd, waarmee hij voldoet aan de Europese norm en bijvoorbeeld door alle woningbouwverenigingen goedgekeurd is. Deze ondervloer reduceert minimaal 10DB geluid.  

Renoveren laminaat, pvc-vloer of een Eikenhouten vloer

Waar u altijd op moet letten bij met name laminaat is dat de ondervloer niet te zacht mag zijn. Betreft het bijvoorbeeld een ondervloer op rol, dan is dit per definitie een zachte ondervloer. Dan mag de ondervloer niet dikker dan 2 of 3mm zijn. Heeft u toch een dikkere ondervloer nodig, door de slechte staat van de vloer, dan kunt u kiezen voor een van de Softboard ondervloeren, omdat dat wel harde planken zijn.

Voorkomen dat u in de toekomst uw Eikenhouten vloer moet renoveren? Een onderhoudsolie kan wonderen verrichten en zal ervoor zorgen dat je de komende 20 jaar geen zorgen hoeft te maken om de vloer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.