Luchtvochtigheid en een houten vloer

Bij de aanschaf van een houten vloer is het belangrijk om na te denken over de lucht vochtigheid in uw huis. In deze blog leest u meer over wat een te hoge luchtvochtigheid of juist een te lage luchtvochtigheid met uw nieuwe vloer kunt doen. Ook leest u hier een aantal tips om de luchtvochtigheid op peil te houden.

luchtvochtigheid en een houten vloer

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht onder een bepaalde temperatuur. Normaal gesproken varieert dat binnenshuis tussen de 50 en 60%. Buitenshuis varieert de luchtvochtigheid meer. In verband met het weer ligt de vochtigheid buiten tussen de 15 en 100%. Voor uw parketvloer is het gunstig dit percentage ook tussen de 50 en 60% te houden. De luchtvochtigheid kunt u binnen het best meten met een Hygrometer. Een Hygrometer is speciaal gemaakt om binnenshuis de vochtigheid te meten en is te koop bij de betere elektronicazaken of parketspecialisten. De ideale temperatuur voor uw vloer ligt tussen de 20 en 22 graden Celsius.

Te lage luchtvochtigheid
Bij te weinig vocht in de vloer loopt u het risico dat er droogtescheuren ontstaan. Het is ook mogelijk dat de vloer gaat krimpen wanneer hij te weinig vocht krijgt. Niet alleen voor uw parket is een te droge vloer slecht, maar ook voor uw gezondheid.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de luchtvochtigheid en een houten vloer op peil te houden:

  • Regelmatig een bakje met water op de verwarming zetten. Hierdoor verdampt het water snel en gaat de damp in de lucht hangen waardoor de luchtvochtigheid stijgt.
  • Het huis goed schoon houden.
  • Een luchtbevochtiger aanschaffen. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht het juiste percentage vocht blijft houden.
  • Zorg dat u de vloer goed onderhoud. Dit kan door de vloer met een scheutje witte azijn en een vochtige mop.
  • Goed ventileren. Zorg dat lucht in de kamer goed door kan luchten, vooral in de zomer. In de winter is de lucht buiten vaak droger waardoor het minder effect heeft.

Luchtvochtigheid parket

Te hoge luchtvochtigheid
Bij te veel vocht kan de vloer dit in zich opnemen en hij uiteindelijk uit gaan zetten. luchtvochtigheid en een houten vloer verschilt weer sterk per houtsoort. Bij bijvoorbeeld een massieve houten vloer kan dit heel anders zijn dan bij een eiken houten vloer. Naarmate er meer vocht in het hout komt gaat het hout uitzetten waardoor de ruimte tussen de muur en vloer kleiner wordt. Wanneer hier lange tijd niks mee gedaan wordt, zal de vloer uiteindelijk omhoog komen.
Hieronder staan een aantal dingen die u kunt doen om de hoge vochtigheid te voorkomen.

  • Ook bij te hoge luchtvochtigheid is het belangrijk goed te ventileren. Hierdoor kan de vochtige lucht vervangen worden door frisse lucht van buiten. Vooral wanneer het buiten helder is, is dit een goed moment.
  • Een luchtbevochtiger aanschaffen.

Bij de aankoop
Wanneer u uw parket gaat aanschaffen is het verstandig het over de vochtigheid te hebben met de verkoopmedewerkers. Zeker omdat het per houtsoort verschilt is het handig even het advies van een deskundige aan te horen. Toch nog vragen na het lezen van deze blog over luchtvochtigheid en een houten vloer? Neem gerust contact op voor al je vragen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *