PVC vloeren zijn zonder meer een van de meest populaire vloeren. Onder bedrijven is deze vloer uitermate populair, maar ook onder consumenten wint PVC aan terrein. Er zijn echter veel problemen met PVC vloeren, waardoor ze naar onze mening niet altijd een goede keus zijn. Welke problemen? Dat lees je in deze blog.

PVC: waarom zo populair?

Als er zo veel problemen zijn met PVC vloeren, kun je je afvragen waarom het toch zo’n populaire vloer is. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste is PVC redelijk makkelijk in onderhoud. Je hoeft in principe geen olie of andere onderhoudsproducten te gebruiken om de vloer te onderhouden. Je PVC schoonmaken door te stofzuigen en te dweilen, is in principe meer dan genoeg wat betreft onderhoud.

Daarnaast heeft PVC ook andere kwaliteiten die het een populaire keuze maken. Het laat namelijk goed warmte door, waardoor deze vloer ook uitstekend te combineren is met vloerverwarming. Daarnaast is PVC ook geluidsdempend. Dat kan handig zijn als je in een appartementencomplex woont en je niet wilt dat je onderburen last van je hebben. Toch zijn er ook problemen met PVC vloeren, die we hieronder een voor een gaan uitlichten.

Problemen met PVC vloeren: goedkoop is duurkoop

PVC vloeren zijn heel goedkoop te krijgen. Maar dat ze te krijgen zijn, betekent niet dat je ze ook moet aanschaffen. Goedkoop is bij PVC namelijk meer dan bij bijvoorbeeld laminaat duurkoop. De problemen met goedkope PVC vloeren zullen zich enorm opstapelen. Ten eerste is goedkoop PVC vaak dunner, waardoor het sneller zal slijten. Daarnaast zullen door de mindere kwaliteit van het materiaal ook sneller krassen te zien zijn. Tot slot kunnen bij de productie van dergelijk goedkoop PVC gevaarlijke stoffen zijn gebruikt. De PVC die wij verkopen is volledig veilig en van goede kwaliteit, maar daardoor wat duurder dan de allergoedkoopste aanbieders.

Voor het leggen van een PVC vloer is een egale ondervloer nodig

Een egale ondervloer is noodzakelijk als je wilt kiezen voor een PVC vloer. Een van de problemen met PVC vloeren is dat ze erg dun zijn. Daardoor kunnen oneffenheden in de ondervloer doorwerken in het PVC. Er zijn daarom maar een aantal soorten ondervloer geschikt voor het leggen van PVC. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beton en zandcement. Houten ondervloeren kunnen gaan werken en zijn daarom niet geschikt voor het leggen van PVC.

Het leggen van PVC is niet eenvoudig

Een van de problemen met PVC vloeren is dat je hem vaak niet zelf kan leggen. Als je echt heel handig bent, kun je het wel proberen, maar makkelijk is het niet. Zeker als de vloer gelijmd moet worden, is uiterste concentratie en veel ervaring vereist. Bij deze variant is het echter een stuk beter om het leggen door een vakman te laten doen, omdat het zelf leggen van PVC met lijm een garantie is voor beschadigingen. PVC met een kliksluiting is eenvoudiger, maar ook daar is het verstandig om de instructies goed te lezen en je goed te concentreren.

Problemen met PVC vloeren door beschadigingen liggen op de loer

De kans op beschadigingen is bij PVC groter dan bij parket en zelfs dan bij het goedkopere laminaat. Steentjes, de nagels van een huisdier en zelfs zand kunnen allemaal voor beschadigingen aan je vloer zorgen. Ook de kans dat er naden en kieren ontstaan is bij een PVC vloer hoger. Om deze problemen met PVC vloeren te voorkomen, is het belangrijk dat je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg voor een goede deurmat en zorg dat je huisdieren geen schade aanrichten.

Daarnaast kun je ook waterschade krijgen met PVC. Want hoewel het PVC zelf waterdicht is, is de lijm dat niet per se. Daardoor kan de lijm oplossen als hij in aanraking komt met water, bijvoorbeeld wanneer je de vloer dweilt. Ook temperatuurschommelingen kunnen funest zijn voor bepaalde soorten lijm. Zorg daarom dat je goede lijm gebruikt die watervast is en goed tegen temperatuurverschillen kan.

Een PVC vloer heeft een andere ‘feel’ dan hout

PVC is qua uiterlijk soms niet van echt hout te onderscheiden. Maar hoewel het uiterlijk erg veel op hout kan lijken, is de ‘feel’ van PVC toch wezenlijk anders. PVC is zoals we hierboven al schreven muisstil. Dit in tegenstelling tot parket, dat kraakt en ‘leeft’. Voor veel mensen is dit een voordeel, maar sommigen houden juist van het ‘levende’ van hout. Ook de bekende en door sommigen geliefde nerven van het hout zullen op PVC uiteraard niet te zien zijn.

Conclusie

Er zijn genoeg redenen om niet voor PVC te gaan. De problemen met PVC vloeren kunnen zich opstapelen: beschadigingen aan de lijm en aan het PVC komen vaak voor en zijn helaas moeilijk te herstellen. Er is wat te zeggen voor het onderhoudsvriendelijke karakter, maar parket is, mits behandeld met de producten van 123 Protect, minstens even onderhoudsvriendelijk. De schadelijke stoffen die in (goedkoop) PVC verwerkt zijn, kunnen slecht voor de gezondheid zijn. Daarnaast mis je de authentieke feel van hout, die je wel met een parketvloer hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.