PVC is een van de meest veelgebruikte vloeren. Vooral bij bedrijven is deze vorm van vloerbedekking zeer populair. Ook enkele consumenten hebben PVC vloeren thuisliggen. Maar hoe kun je je PVC schoonmaken? In deze blog leggen we uit hoe je je PVC kunt reinigen en welke middelen je daarvoor nodig hebt.

PVC schoonmaken: doe het op de juiste manier!

PVC reinigen is niet erg moeilijk, maar je moet het wel op de goede manier doen. Wanneer je onvoorzichtig bent en je PVC vloer op de verkeerde manier schoonmaakt, dan heb je kans dat je je vloer beschadigt. Gebruik de tips en methodes hieronder om dit te voorkomen.

Je PVC stofvrij maken

Wanneer je je PVC gaat reinigen, is het verstandig om te beginnen met je vloer stofvrij te maken. Dit kan onder meer met een stofzuiger of met een bezem. Doe dit regelmatig, want anders blijft er onder meer zand en vuil op je vloer liggen. PVC is relatief redelijk krasbestendig, maar er kunnen toch krassen en beschadigingen ontstaan als er stukjes glas of zand op de vloer liggen.

Voorkomen is beter dan genezen

Elke dag stofzuigen en je PVC schoonmaken werkt prima, maar de vraag is of je daar de tijd voor hebt. Mocht je jezelf een hoop werk willen besparen, dan is het kopen van een goede deurmat zeker aan te raden. Een deurmat vangt veel van het vuil van buiten op en zorgt er zo voor dat je minder vaak hoeft te stofzuigen.

PVC schoonmaken: dweilen

Je PVC schoonmaken houdt natuurlijk meer in dan alleen stofzuigen. Als je je PVC echt wilt reinigen, doe je er goed aan om je vloer ook te dweilen. Maar hoe doe je dit zonder je PVC vloer te beschadigen?

De eerste en meest belangrijke tip die we daarvoor hebben: gebruik absoluut geen schoonmaakmiddelen die zeep bevatten. Middelen als allesreiniger of groene zeep lijken misschien ideaal om je PVC te reinigen, maar voor een PVC vloer moet je deze absoluut mijden. Ze kunnen namelijk in bepaalde gevallen strepen achterlaten en zorgen voor doffe plekken op je PVC vloer.

Je PVC schoonmaken kun je daarom beter doen met ‘gewoon’ lauwwarm water. Je kunt voor wat extra reinigingskracht eventueel nog een scheutje schoonmaakazijn of PVC reinigingsmiddel bij het water doen. Deze middelen bevatten geen zeep en zullen je PVC daardoor niet beschadigen. Merken als HG verkopen prima PVC reinigers.

pvc schoonmaken dweilen

PVC schoonmaken: PVC intens reinigen

Af en toe zul je ook de aanslag en hardnekkigere vervuilingen op je PVC willen schoonmaken. In zo’n geval kan een een- of meerschijfmachine uitkomst bieden. Deze bewerkt de vloer na een korte inwerktijd van een speciaal schoonmaakmiddel met een roterende nylon schuurmat. Daarna kun je het vuil opvegen of stofzuigen en dweilen zoals altijd.

De verleiding kan misschien groot zijn om zo’n intensieve reinigingsbeurt vaak uit te voeren. Dat is echter niet verstandig. Wanneer je dit te vaak doet, slijt je PVC vloer een stuk sneller dan met andere manieren van PVC reinigen.

Stoomreiniger?

Sommigen zeggen dat je PVC schoonmaken prima kan met een stoomreiniger. Dit klopt absoluut niet. Je PVC wordt er weliswaar hartstikke schoon van, maar stoom kan voor veel schade zorgen. PVC reinigen met stoom kan ervoor zorgen dat je vloer krom trekt en kan zelfs ten gevolge hebben dat de lijm loslaat. Het is een stuk beter om ‘gewoon’ met lauwwarm water schoon te maken: dat is een stuk minder risicovol.

PVC reinigen stoomreiniger

PVC: wel zo’n goede keuze?

Hierboven hebben we beschreven hoe je je PVC kunt schoonmaken. Daaruit blijkt dat dat geen heel moeilijke taak is. Toch kleven er een flink aantal nadelen aan deze vorm van vloerbedekking. Het kan een hoop ellende en beschadiging opleveren als de vloer niet geëgaliseerd wordt. Ook kan de lijm loskomen door vocht dat op de vloer belandt.

Onze voorkeur gaat daarom uit naar hout of laminaat. Laminaat is al onderhoudsvriendelijk en duurzaam en met de onderhoudsproducten van 123 Protect ben je ook met een parketvloer verzekerd van een vloer die minstens 20 jaar meegaat. Daarom raden wij aan om een van deze vloeren te nemen in plaats van een PVC vloer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.