Er zijn een aantal verschillende manieren om je parket te leggen. Twee van deze manieren zijn met een visgraat patroon en met een zogenoemde Hongaarse punt. Vaak worden deze vloeren door elkaar gehaald. Maar hoewel ze enigszins op elkaar lijken, zijn er ook verschillen tussen deze twee legpatronen. Welke, dat leggen we uit in deze blog.

Hongaarse punt vs. visgraat

De Hongaarse punt en visgraat lijken veel op elkaar. De visgraat vloer is echter een stuk bekender, daarom wordt de vloer met Hongaarse punt ook weleens ‘het kleine broertje’ genoemd. Wat houden de twee soorten vloeren nou precies in?

Bij een visgraat vloer worden de planken loodrecht op elkaar gelegd. Hierbij zijn de groeven trapsgewijs. Daardoor ontstaat een visgraatmotief. Visgraat heeft in deze zin dus niets met eten te maken, maar het is de naam voor het motief dat ontstaat bij deze vloeren. Hieronder vind je een foto van een vloer met dit motief.

visgraat 7502

De Hongaarse punt verschilt op een paar essentiële punten van deze vloer. Ten eerste is de hoek waarin de planken tegen elkaar aan worden gelegd kleiner. Men legt de planken tegen elkaar aan onder een hoek van 45 tot 60 graden. Daarnaast worden de groeven ook niet trapsgewijs op elkaar gelegd. In plaats daarvan ligt het bovenste van de planken tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaat een punt, die men ook wel de ‘sergeantstreep’ noemt. Hieronder vind je een foto van deze vloer.

Eiken Hongaarse Punt

Wat is het verschil?

Nu vraag je je natuurlijk vooral af wat het verschil is tussen een vloer met een visgraat motief en een vloer met een Hongaarse punt. Het antwoord is dat het verschil vrijwel alleen esthetisch is. Het legpatroon heeft niets te maken met het functioneren van de vloer of de duurzaamheid ervan. Ook de materialen maken geen verschil: beide vloeren kunnen gelegd worden met alle soorten parket, laminaat en pvc. Toch past het ene motief beter bij de ene ruimte dan de andere. Daarom volgen hier wat tips:

  • Een visgraat vloer geeft een redelijk klassieke uitstraling, mede omdat hij vroeger veel in herenhuizen werd gebruikt. Daardoor geeft het de kamer een gevoel van luxe. Als je hierop uit bent, dan is deze vloer een uitstekende keuze.
  • Visgraat kan in grotere ruimtes wat druk zijn, omdat het patroon door zijn asymmetrische natuur wat onrustig oogt. In dit soort grote, uitgestrekte ruimtes is een vloer met een Hongaarse punt waarschijnlijk een betere keuze.
  • Als de ruimte smal is, dan is een Hongaarse punt vloer met een hoek van 45 graden aan te raden. De ruimte lijkt door de smalle banen langer. Met een hoek van 60 graden krijg je grotere banen. Daardoor oogt de vloer een stuk rustiger en dat is weer ideaal voor grotere ruimtes.

Ik wil ook een vloer met een patroon

Uiteraard is het mogelijk om bij ons een vloer te krijgen met een patroon. Wij verkopen zowel visgraat vloeren als Hongaarse punt vloeren. Onze Hongaarse punt vloeren verkopen wij inclusief legservice. Onze andere vloeren kun je zelf leggen, maar wij bieden ook bij deze vloeren een legservice die het parket voor jou legt. Bovendien ben je met het gebruik van de producten van 123 Protect verzekerd van een vloer die 20 jaar onderhoudsvrij blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.