Laminaat is een duurzame en goedkope vorm van vloerbedekking. De prijs is aantrekkelijk en het laminaat zelf is slijtvast, waardoor je niet gauw een nieuwe vloer zal hoeven te (laten) leggen. Hij vergt bovendien weinig onderhoud en ons waterbestendig laminaat is ook nog eens watervast. Je kunt natuurlijk je planken laten leggen, maar zelf je laminaat vloer leggen is niet zo moeilijk. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je je eigen laminaat vloer legt.

Hoe kun je een laminaat vloer leggen?

Je laminaat vloer leggen is zoals gezegd niet erg moeilijk. Het proces is grofweg op te delen in een aantal stappen. Hieronder leggen we deze stappen uit en geven we tips over hoe je veelgemaakte fouten kunt voorkomen.

Stap 1: Meet de oppervlakte

Voordat je überhaupt kunt beginnen met het leggen van laminaat, zul je eerst moeten weten hoeveel laminaat je nodig hebt. Meet daarom het oppervlakte van de kamer waar je je laminaat vloer gaat leggen. Bij het zagen van de planken gaat altijd een beetje hout verloren. Neem daarom 10 procent meer dan je gemeten hebt.

Stap 2: Laat het laminaat 48 uur in de kamer liggen

Laminaat planken kunnen krimpen en uitzetten door temperatuurverschillen. Het is daarom belangrijk om je planken te laten wennen aan de temperatuur in de kamer voordat je je laminaat vloer gaat leggen. Laat de planken daarom minstens 48 uur in de kamer waar je je vloer gaat leggen liggen, alvorens je de planken gaat neerleggen.

oppervlakte laminaat meten
oppervlakte laminaat meten

Stap 3: Begin met de eerste baan

Begin je laminaat vloer te leggen in een hoek. Op de verpakking staat vaak of het laminaat met de mes- of de groefkant naar de muur moet. Daarna kun je het volgende deel met de kopse zijde in de eerste plank klikken. Als je aan het eind van een rij bent gekomen, zaag je met een laminaat snijder een stuk laminaat op maat voor het laatste deel van de rij.

Let wel: er zijn tegenwoordig 2 soorten kliksystemen. Bij het ene klik systeem moet je elke keer een hele rij kopkanten aan elkaar verbinden en dan de hele rij in de voorgaande leggen. De tweede is met een G5 systeem met een rubberen klik aan de kopkanten. Deze kun je plank voor plank in elkaar klikken. Het is belangrijk voor het leggen de verpakking te lezen, zodat je weet welk legsysteem het is. Dit scheelt veel ongemak en irritatie.

Stap 4: Leg de volgende rijen

De volgende rij begin je met het overgebleven stuk laminaat van de laatste rij. Let wel: dit stuk moet minstens 30 cm zijn. Is het minder dan 30 cm, begin dan met een nieuwe plank die je doormidden gezaagd hebt. Blijf zo doorgaan totdat alle banen laminaat gelegd zijn.

Gereedschap vloer leggen
Gereedschap vloer leggen

Laminaat vloer leggen: tips

Zoals je kunt lezen is het leggen van een laminaat vloer niet erg moeilijk. Desondanks zijn er een aantal zaken waar je op dient te letten. Veel beginners maken een aantal veelvoorkomende fouten of weten niet hoe ze met bepaalde situaties om moeten gaan. Daarom volgen hieronder een aantal handige tips:

  • Houd je laminaat altijd minstens 1 cm van de muur. Doe je dit niet, dan kan er schade ontstaan aan de planken als het laminaat uitzet.
  • Sommige leidingen lopen dwars door je vloer heen. Teken de gaten van deze leidingen uit op een laminaat plank en zaag ze uit met behulp van een speedboor en een decoupeerzaag.
  • Voor lastige hoeken (denk hierbij bijvoorbeeld aan deurposten) kun je gebruikmaken van een profielmal.
  • Na het leggen is het niet meer mogelijk om gaten te dichten. Check daarom na elke rij of het laminaat goed sluit.

Laminaat vloer leggen toch te lastig?

Mocht je niet zo handig zijn en het niet aandurven om zelf aan de slag te gaan, dan kunnen wij je helpen. Met onze speciale legservice kunnen wij jouw laminaat op een professionele en vakkundige manier leggen. Onze mensen leveren altijd vakwerk tegen een betaalbare prijs. Dus neem snel contact op of kom eens langs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.